10+1 tudnivaló az olívaolajról

1. Mi az olívaolaj?
Az olívafa gyümölcséből, az olajbogyó préselése nyomán nyert olaj.

2. Milyen színű a jó olívaolaj?
A szín nem határozza meg a minőséget. Olívaolajat mindig az íze és az illata alapján válasszunk és nem aszerint, hogy milyen (pl.: zöld, vagy aranysárga) a színe.

3. Mitől van keserű íze?
Az olajbogyó íze keserű, így az olívaolaj ízében is jelen van a keserű íz. Jellemző ízei: keserűség, csípősség és gyümölcsösség. Akkor harmonikus ízű egy olaj, ha ez a három íz komponens kiegyensúlyozott arányban van benne jelen.

4. Mi a jobb: szűrt vagy szűretlen?
A minőséget ez nem befolyásolja. A szűretlen olaj a benne lévő gyümölcs részecskék miatt opálos és általában rövidebb ideig eltartható. A szűrt (vagy ülepített) olaj tiszta, átlátszó és hosszabb ideig tartható el.

5. Mit jelent a „extra szűz” kifejezés?
Az olívaolaj akkor extra szűz, ha az olívabogyóból mechanikus eljárással állították elő. (Ezzel szemben, amikor csak "olívaolaj" feliratot látunk az üvegen, másod préselés, vegyi anyagok és más folyamatok segítségével vonták ki az olajat az első préselésnél visszamaradt bogyóból). Egy olajnak az „extra szűz” minősítéshez meg kell felelnie bizonyos laboratóriumi vizsgálatoknak (pl. a savtartalma nem lehet magasabb, mint 0,8%) és egy érzékszervi vizsgálatnak is, ami a hibákat hivatott kiszűrni.

6. Mitől egészséges?
Az olívaolaj az egyik legjobb forrása az egyszeresen telítetlen zsírsavaknak. Javítja a vér koleszterin-szintjét és számtalan betegség megelőzésében segít a benne lévő antioxidánsok (polifenolok) miatt.

7. Hogyan kell tárolni?
Az olívaolaj három nagy ellensége: a hő, a levegő és a fény. Tárolása zárt üvegben, hűvös, sötét helyen ajánlott.